Co jemy?

Dodane: 09-07-2014 09:33
Co jemy? Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego...Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. pstrąg w soli przepis
Na temat pstrąg w soli to też niezłe info
Polecam również ryba w soli przepis
ryba w soli - tekst jest OK
pstrąg pieczony przepis - to całkiem niezłe