Ostrza robocze

Dodane: 13-08-2016 08:00
Ostrza robocze nóż delfin

Wskazówki do używania noża do wykładzin

Używając profesjonalnego noża do cięcia wykładzin i linoleum, warto zastanowić się chwilę przed poprowadzeniem nieodwracalnego cięcia. To że ostrze samo w sobie jest wysokiej klasy, nie znaczy że przycinania nie można zepsuć.

Należy przede wszystkim zadbać o to, by linia cięcia nie była niczym zastawiona - gdy już się zacznie ciąć, lepiej skończyć to jednym pociągnięciem. Sprawdzić należy również podłoże pod ciętym materiałem - nóż może się o coś zahaczyć i zejść z linii.

Drugim, nie mniej ważnym elementem, jest upewnienie się że ostrze jest wystarczająco naostrzone i nie równe. W innym razie, może się okazać ze zrobimy zadziory w materiale zamiast gładkiego cięcia.


Praca z nożami - nie tylko w kuchni

Noże wykorzystywane na budowach lub innych miejscach pracy posiadają najczęściej chowane i wymienne ostrza. Rękojeść wykonana jest albo z odlewanego metalu lub tworzyw sztucznych ukształtowanych wtryskowo. Niektórzy używają standardowego ostrza żyletkowego, inne specjalistyczne używają ostrzy dwustronnych. Użytkownik może dopasować wysunięcie ostrza z rękojeści w zależności od potrzeb np. do rozcinania opakowań bez uszkodzenia ich zawartości. Gdy ostrze się stępi, może być szybko odwrócone lub wymienione na nowe. W niektórych modelach ostrza zapasowe lub używane są przechowywane w wydrążonej rękojeści i są dostępne poprzez odkręcenie śruby i otwarcie uchwytu.
Nóż do opakowań kartonowych

Inne modele wyposażone są w system szybkiej wymiany ostrza, który pozwala na wymianę ostrza bez użycia narzędzi, lub łatwe wysunięcie ostrza ze schowka w rękojeści. Ostrza do tego typu noży występują często zarówno w jedno jak i dwustronnej wersji i pasują do wielu modeli innych producentów. Istnieją również ostrza specjalistyczne do cięcia taśm, linoleum i innych materiałów. Inna grupa to noże użytkowe z odłamywanym ostrzem tzw. noże segmentowe, które zawierają długie, podzielone na segmenty ostrze wysuwane z rękojeści. Kiedy segment tnący staje się tępy, może on być odłamane od reszty ostrza, które po wysunięciu kolejnego segmentu z rękojeści jest ostre i gotowe do użycia. Odłamywanie najlepiej wykonywać przy pomocy kombinerek, a odłamanie ostrza następuje wzdłuż wytrasowanej linii podziału, gdzie metal jest cieńszy. Kiedy wszystkie segmenty zostaną zużyte można nóż wyrzucić lub założyć nowe ostrze zamienne. Ten projekt został wprowadzony przez japońską firmę Olfa Corporation w roku 1956 jako pierwsze na świecie ostrze odłamywane i został zainspirowany analizą ostrych krawędzi rozbitego szkła oraz tym jak łatwo dzieli się na kawałki tabliczka czekolady.

Inny jeszcze rodzaj noży używany do rozcinania kartonowych opakowań składa się ze spłaszczonej blaszanej tulei nasuniętej na plastikowy prostokątny uchwyt, do którego wstawiane jest ostrze z jedną krawędzią tnącą. Tuleja przesuwa się w górę i w dół na uchwycie, odsłaniając ostrze do cięcia, a zakrywając je gdy nie jest w użyciu. Uchwyt ostrza może zarówno wsunąć się do tulei lub złożyć podobnie jak w scyzoryku. Uchwyt ostrza jest tak zaprojektowany, aby odsłonić tylko tyle ostrza ile niezbędne jest do przecięcia tylko jednej warstwy tektury falistej, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia zawartości opakowania.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/No%C5%BCe_u%C5%BCytkowe


Nóż do ścinania sznura spawalniczego

Wiele osób może zachodzić w głowę, na co komu potrzebny nóż przy używaniu spawarki? Otóż przydaje się - sznur spawalniczy trzeba czasem przyciąć, a zamiast się z nim siłować przy pomocy zwykłego ostrza, warto użyć profesjonalnego sprzętu.

Ponadto, warto też zwrócić uwagę na bezpieczeństwo - próbując przyciąć kawałek sznura zwykłym nożem, ryzykujesz że coś pójdzie nie tak. Ostrze może się ześlizgnąć i w najlepszym wypadku po prostu przetniesz powietrze, w najgorszym - siebie.

Przy użyciu profesjonalnego sprzętu nie trzeba się o to martwić, ponieważ nóż jest zrobiony specjalnie w taki sposób by zagwarantować bezpieczeństwo jego użytkowania.