Rodzaje suplementacji w sporcie

iednio dobrać do swojego typu treningu. Osoby chcące spalić nieco tkanki tłuszczowej powinny zainwestować w spalacze tłuszczu oraz ewentualnie dietetyczne białka serwatkowe. Przy treningu na rzeźbę również należy ograniczyć tkankę

Dodane: 13-07-2016 11:42
Rodzaje suplementacji w sporcie Jednym z bardziej polecanych rodzajów suplementów jest białko serwatkowe. Odzywki z tym białkiem można nabyć np. w .

Różne odżywki dla różnych treningów

Odżywki trzeba sobie odpowiednio dobrać do swojego typu treningu. Osoby chcące spalić nieco tkanki tłuszczowej powinny zainwestować w spalacze tłuszczu oraz ewentualnie dietetyczne białka serwatkowe. Przy treningu na rzeźbę również należy ograniczyć tkankę tłuszczową, więc podobny zestaw może sprawdzić się i w tym przypadku.

Co do treningu na zwiększenie masy mięśniowej to tutaj warto zainwestować w kilka rodzajów białek. Po pierwsze przydadzą się białka, które mają długi okres wchłaniania, aby stale dostarczać tego budulca do mięśni, po drugie będą potrzebne białka serwatokowe. Ponieważ te najszybciej się wchłaniają i przyspieszają regenerację po treningu.


Aerobik dla kobiet w ciąży?

Low impact aerobik ? ćwiczenia, w których bierze udział duża grupa mięśni i w których przynajmniej jedna noga ma cały czas kontakt z podłogą. Są to ćwiczenia o stosunkowo małej intensywności. Tego rodzaju ćwiczenia powstały ze względu na mniejsze ryzyko kontuzji w porównaniu z metodą Hi impact. Ćwiczenia są raczej proste, dostosowane do osób początkujących. Opierają się na tak zwanej pozycji bazowej ciała, czyli lekko ugiętych kolanach i ramionach, wysuniętej do przodu miednicy oraz napiętych mięśniach pośladków i brzucha. Zapobiega to nadmiernemu obciążeniu stawów. Low impact to ćwiczenia idealne dla osób starszych, ociężałych czy nawet kobiet w ciąży.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aerobik


Rodzaje białek

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.